onsdag 29 juni 2011

life is good

Mmmm... skrev två sidor på mitt kapitel i går och ytterligare en sida i dag. Reviderade och översatte delar av den inledningskladd jag skrev för länge sedan också. Tar förmiddagen till skrivande och på eftermiddagen svarar jag på mail, fixar lite admin och läser. Det känns enormt lyxigt och just nu känns det som om jag skulle kunna jobba hela sommaren i detta lugna tempo. Men det blir bara en knapp vecka till för i nästa vecka är det dags för min årliga totalsemester.

För den som är intresserad av Ingmar Bergman kan den här länksamlingen vara av intresse.

måndag 27 juni 2011

sex och kontext

Hemma från NECS-konferensen -- det var kort men intensivt och jag hann inte med så mycket mer än att presentera själv, vara chair på en panel och lyssna på keynote-föreläsningen. Som blev avbruten precis när talaren, den alltid lika lysande Richard Dyer, hade hunnit börja (ironiskt nog att tala om "silence") av att brandlarmet gick. Hela den månghövdade publiken fick vackert traska ut och det tog lång tid (en halvtimme? Fyrtio minuter?) innan vi släpptes in igen

NECS har blivit en stor konferens på bara några år. Det innebär att det också är en mötesplats för europeiska filmvetare, vilket är både trevligt och givande. Nästa år skall det vara i Lissabon och därefter, tror jag, diskuteras Prag.

Jag höll mitt paper på en panel som handlade om censur, distribution och visning -- i vanlig ordning stack mitt paper av. Tror inte det var många andra papers överhuvudtaget som upprepade ordet "genitals" vid ett flertal tillfällen. Inser att jag har blivit lite bortskämd eller yrkesskadad av att vara i den här miljön i Malmö där det inte är något konstigt att prata om sex och att jag måste träna på att på ett lyhört och rimligt sätt presentera min forskning. När jag för första gången kom i kontakt med forskarprogrammet Kön, sexualitet och socialt arbete (februari 2008) minns jag hur jag helt plötsligt INTE kände mig som ett freak eller ett cirkusdjur för att jag pratade om porr. Men jag har kanske tappat känslan för att de flesta människor, utanför den här sfären, tycker att sex kan vara jobbigt/pinsamt/privat att prata om? Det är alltid svårt att veta hur saker landar.

Jonas Holmberg skriver i Expressen om svenska synden och nypuritanismen och nämner mig och ett sidospår i mitt projekt. Kul!

torsdag 23 juni 2011

pustar -- snart -- ut

Dammet börjar lägga sig. Terminslut kan vara så vansinnigt intensiva och i år kändes det som om det var ännu mer intensivt än vanligt. Kombinerat med mitt försök att stressa av innebar det att bloggen fick ligga åt sidan lite. I morgon åker jag till London på konferens och i nästa vecka skall jag ägna mig åt städning -- av både mitt rum och alla lösa trådar på mina att göra-listor. Jag skall också plocka fram mitt kapitel som legat lite för länge nu och se vad som behöver göras med det, så att jag inte behöver förlora någon tid när semestern är över.

Och så har jag bokat Tromsö-resan i augusti -- Nordiska historikermötet -- där jag skall prata om mitt projekt utifrån en artikel jag skrev ihop med en filmvetar/historiker-kollega.

onsdag 22 juni 2011

sexualitet och funktionshinder

Och precis när jag lägger sista handen vid rättningen av tentorna på kursen Sexualitet och funktionshinder har Sydsvenskan en serie på temat. Eftersom jag blev tvungen att i någon mening erövra ett område som inte var mitt från början (alls!) och eftersom det var en mycket liten grupp studenter, blev det en jättespännande kurs. Ett perspektiv som vi dock inte hann prata om är det som mannen i den här intervjun tar upp:
Driften som tog honom bort från bilden av den döende åttioåringen, som gjorde honom till basketproffs och en kille med stolta axlar på krogen, har en baksida.

– Jag blev väldigt självisk. Jag var tvungen att ha en hjärna som sa till mig att jag är bäst hela tiden, för att överleva. Allt har handlat om att jag kan göra vad jag vill. Men med en sådan hjärna är det svårt att få förhållanden att funka.

Man kan inte hinna med allt på en kurs. Men om mina studenter (som sannolikt ägnar sig åt välförtjänt ledighet just nu) ser detta, kan de gott gå in och läsa. I dag var det bland annat min föregångare på kursen, Lotta Löfgren-Mårtenson, som blev intervjuad.

Annars: Utbildningsplanen blev slutligt antagen i dag. Fakultetsstyrelsen var sista instansen som skulle ta den.

Paper inför London-konferensen som jag skall till på fredag är färdigskrivet. Yes! Och ppt är komponerad.

tisdag 21 juni 2011

WAS och annat

Det var länge sedan jag hann blogga och det har hunnit hända en hel del. Bland annat WAS konferensen -- eller snarare WAS kongressen -- i Glasgow som var helintressant. Det var lite kombinerad konferens- och personalresa med oss på sexologprogrammet och ett helt gäng med studenter var också där. Jag presenterade (eller ställde ut?) en poster, vilket var lite kul eftersom jag aldrig gjort det förut. Postern handlade om ett forskningsprojekt jag överväger att ta mig an och som jag hade gjort en liten liten minipilotstudie för att se om det fanns något att hämta. "The Use of Sexually Explicit Material in Medical Sex Research" heter det och jag skall presentera motsvarande studie i ett paper på NECS-konferensen denna vecka. Ett paper som måste skrivas klart i dag och i morgon...

WAS var en ganska spretig tillställning. Naturligtvis är alla stora sammanhang med viss nödvändighet spretiga -- SCMS spretar och drar åt alla håll med stumfilm och avantgardefilm och dokusåpor och Bergmanpaneler och John Ford-paneler och "post 9/11" och sexploitation och porn studies och CGI-effekter och Spielberg och så vidare. Men eftersom WAS består av så många olika slags forskare och icke-forskare, medicinare och kulturhistoriker, sexterapeuter, sexualupplysare och biståndsarbetare var både hardcore neurologforskare (som undersökte en enda hormonreceptor i hjärnan och hur man kunde blockera den för att fördröja en för tidig pubertet) och tantra-sexterapeuter. På en panel sade en kristen predikant att man bör ha Jesus som sexuell förebild, i ett annat sammanhang framhölls betydelsen av penisrörelser. Jag var på paneler om ofullbordade äktenskap, om sexualitet och funktionsnedsättningar, om kultur och sexualitet, om normalitet och sexualitet, om samlagssmärtor och en massa annat.

Veckan innan dess var jag i Göteborg och satt i betygsnämnden för en avhandling i filmvetenskap. Bo Widerbergs TV-teater av Niklas Persson Webjörn var det som försvarades. Det var spännande och trevligt -- eftersom det var första gången var det lite som att se "bakom kulisserna", hur det går till egentligen. Min enda (mig veterligen) tabbe i sammanhanget, insåg jag så fort jag hade gjort den, var att jag inte vände mig om och nickade mot publiken när betygsnämnden presenterades och mitt namn nämndes. Det skall man göra men det var inte nonchalans från min sida utan bara orutin. Måste komma ihåg det till nästa gång.

I övrigt: Twilightboken nästan klar -- ett supersnyggt omslagsförslag sitter nu på min dörr. Jag håller på och rättar tentorna på kursen Sexualitet och funktionshinder. Och om typ två minuter skall jag diskutera "idéskiss 2" på den pedagogiska kurs jag går...

måndag 13 juni 2011

off to glasgow

Och nu, alldeles strax, skall jag i väg till tåget och till flyget för att bege mig till Glasgow för World Association of Sexual Healths konferens där jag skall presentera en poster för första gången i mitt liv. Har ett stort åbäkigt rör med min poster (90x120 cm!) och en kollegas -- är livrädd att jag skall glömma det någonstans...

Det är jättemycket som hänt som jag inte hunnit blogga om, bland annat betygsnämndande i Göteborg för en avhandling om Bo Widerberg.

onsdag 1 juni 2011

aprilskämt?

Eller i alla fall lite väl förhastade slutsatser. Alternativt: man ser det man vill se.