tisdag 28 december 2010

skylla och karybdis

Har fortsatt att fundera på det som bekymrade mig lite i förra inlägget. I dag hade Sydsvenskan en artikel om iPad på kultursidan. Med iPad finns också en anti-sex eller anti-porrtendens eftersom Steve Jobs vill hålla sina maskiner fria från snusk.

Det är kanske en klok strategi ur ett företagsperspektiv, men en problematisk strategi ur ett demokratiskt perspektiv. Jag kan inte heller riktigt tycka att det är företagens ansvar att upprätthålla demokrati och yttrandefrihet -- jag menar att det är trevligt om de gör det, men jag blir inte chockerad av att de INTE gör det.

Som Anders Rydell skriver i den artikel jag länkade till i förra inlägget:
Men än allvarligare är att dessa företag inte nödvändigtvis tjänar på att försvara yttrandefrihet, tvärtom. Det är när vi upplever dessa privata rum som offentliga som ett demokratiskt glapp uppstår. Det är betydligt lättare för Apple eller Facebook att inskränka våra rättigheter än vad det är för ett demokratiskt system att göra det.
Oavsett om man tycker att grov pornografi är förkastligt, är det en helt annan fråga att förbjuda den. Då talar vi om inskränkningar i yttrandefriheten. För ett företag är prioriteringen annorlunda. Rädslan för att stöta sig med även små kundgrupper kan leda till stora inskränkningar.
Det är på en gång paradoxalt och sorgligt, därför att ur ett idealistiskt perspektiv är nätet yttrandefrihetens utopi. Information wants to be free och allt det där, ni vet. När jag är inne på google books och tänker att inom en inte alltför avlägsen framtid kanske all världens (publicerade) kunskap verkligen är sökbar på nätet får jag små akademiska rysningar över hela ryggraden för jag tycker att det är så stort.

Samtidigt är inte de som verkligen har ett ansvar att upprätthålla demokrati och yttrandefrihet kanske heller de som skyddar nätet mest. Internet som utopi -- för den vanlige nätanvändaren -- är klämd mellan företags rädsla att stöta sig och politikers rädsla för... typ terrorism och att stöta sig med företag.

Och vi, gräsrötterna eller vad man skall säga, de vanliga nätanvändarna, har inte så mycket att säga till om, för vi måste hålla oss till Internet, datorer och annan elektronik som vi begriper oss på. Vi står mellan Steve Jobs Skylla och piraternas Karybdis och är i båda fallen utlämnade till någon annans välvilja. Om information wants to be free är en vacker gammal slogan har kanske aldrig "kunskap är makt" varit tydligare än nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar